Bahan
2 pot beras basmati
1 labu bawang besar
1/2 in halia muda
1 cawan santan pekat
sedikit garam
Daun pandan disiat dan simpul
Cara
Basuh beras, masukkan dlm periok, bawng d belah 4, halia diketuk dan masukan santan, garam, daun pandan. Sukat air sprt biasa. Masak.
Untuk sambal: buat sambal tumis ikan bilis. Ketika semua bahan dah masuk, kita didihkan sambal dng api yg paling kecil. Mmg agak lambat tapi rasanya pasti sedap
Nasi Lemak :)
Mee Kari
Tengahari ni saya buat mee kari, sebab pagi dah makan nasi lemak.
Bahan:
Mee kuning (dicelur)
Taugeh (di celur)
Telur (rebus)
Tahu (di goreng)
Sawi (di celur)
Bahan Kuah:
Daging batang pinang
Kentang potong dadu
Fish cake dan fish ball
tomato*
buah keras *
bawang merah*
bawang putih*
halia*
santan
Rempah kari selising
Gula, garam, asam jawa
minyak zaitun
(* di kisar)
Cara:
Panaskan minyak zaitun, tumis bahan kisar, bila dah wangi, masukkan rempah dan asam jawa. Pastikan rempah masak betul. kemudian masukan daging dn kentang. Bila dah nak empuk masukan santan. Rasa gula dan garamnya.
Petua:
Salam,
ReplyDeleteGoogle nasi lemak, jumpa blog ni. Nak tanya, sukatan air macam biasa tu, maksudnya apa? Kata kalau masak nasi putih 2pot, air saya pakai 2pot 1/4.
Jadi, guna sukatan yg sama (air 2pot 1/4), dengan tambahan 1 cawan santan ke? 1 cawan santan tu = 1 pot ke, atau mmg pakai sukatan cawan?
Thanks banyak2 kalau u boleh reply.
Coz 2 kali masak guna rice cooker, tak jadi, 1st time : nasi mentah, 2nd time : lembik.