Beriani ayam
Bahan
3 pot beras basmati
4 sudu minyak jagung
beberapa ketul ayam (ikut suka)
1 biji tomato masak (didadu)
1 cawan susu cair
Daun ketumbar
Bahan Kisar
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4cm halia
Bahan Tumis
1 batang kayu manis
4 biji bunga lawang
4 biji pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Cara
Cuci beras dan tus kan
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan buah tomato.
kemudian masukan bahan tumis sehingga wangi.
masukan rempah beriani dan tumis lagi.
Masukan ayam dan biarkan ayam separuh masak.
kemudian masukan beras, susucair dan sukatkan airnya.( untuk 1 pot beras airnya 1 1/2pot air)
Kemudian tanakkan nasi seperti biasa.
Bila nasi dah kering, masukkan daun ketumbar.
*Gunakan minyak jagung untuk mengelakkan rasa muak. Daun ketumbar bagi menghilangkan rasa hanyir.
Chicken Briyani.
Acar Timun.
Gulai Daging
Sup tahu & sayuran
No comments:
Post a Comment